Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

3.900 ΣΑΒΒΑΤΑ



Βρες τον χρόνο να διαβάσεις αυτό το μήνυμα… αξίζει τον κόπο… Το έλαβα και εγώ από μια φίλη , και το μετέφρασα για να το προωθήσω στους δικούς μου φίλους στην Ελλάδα
3,900 Σάββατα
Όσο μεγαλώνω, τόσο περισσότερο απολαμβάνω τα πρωινά του Σαββάτου. Ίσως είναι αυτή η ησυχία που συνοδεύει το ξημέρωμα ή ίσως η απερίγραπτη χαρά του να μην έχεις να πας στη δουλειά. Όπως και να έχει, οι πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, είναι οι πλέον χαρούμενες.
Πριν λίγες εβδομάδες, πήγαιναν προς το γκαράζ μου με ένα φλιτζάνι καφέ στο ένα χέρι, και την πρωινή εφημερίδα στο άλλο. Και αυτό που ξεκίνησε σαν ένα συνηθισμένο Σάββατο για εμένα, κατέληξε μνα γίνει ένα από τα πιο συγκλονιστικά μαθήματα της ζωής μου. Θα σου το εξηγήσω αμέσως λοιπόν.
Καθώς ξεκίνησα το αυτοκίνητο έψαξα ένα σταθμό με ήρεμη μουσική, κατάλληλη για το Σάββατο πρωί. Και βρήκα ένα ασθενές σήμα που ακουγόταν μια ώριμη ανδρική φωνή. Ξέρεις εκείνες τις εκπομπές που είναι επιχειρηματικού περιεχομένου. Έλεγε σε αυτό που μιλούσε κάτι για «1.000 κύβους». Αυτό μου προκάλεσε την περιέργεια και σταμάτησα για να ακούσω τι του έλεγε…
«Λοιπόν Τομ, πράγματι φαίνεται πως είσαι πολύ απασχολημένος με τη δουλειά σου. Είμαι σίγουρος πως σε πληρώνουν καλά, όμως είναι κρίμα που αναγκάζεσαι να λείπεις τόσο πολύ από το σπίτι σου και την οικογένεια σου. Είναι δύσκολο να πιστέψω  ‘ότι ένας νέος άνθρωπος θα πρέπει να δουλεύει 60 και 70 ώρες την βδομάδα για να τα βγάζει πέρα. Και είναι πράγματι πολύ άσχημο που έχασες το ρεσιτάλ χορού της κόρης σου. Να σου πω εδώ κάτι που με βοήθησε εμένα προσωπικά να  διατηρήσω τις δικές μου προτεραιότητες. Και έτσι άρχισε να του διηγείται τη θεωρία του για τους 1.000 κύβους.
Βλέπεις, συνέχισε, κάθισα μια μέρα και έκανα ένα υπολογισμό: Το μέσο άτομο ζει 75 χρόνια .Φυσικά κάποιοι ζουν περισσότερο και κάποιοι άλλοι λιγότερο, κατά μέσο όρο όμως ζούμε 75 χρόνια.
Έτσι κι εγώ πολλαπλασίασα το 75 επί 52 (τα Σάββατα που έχει ένας χρόνος) και κατέληξα με τον αριθμό 3.900, που είναι ο αριθμός των  Σάββατων που ένα άτομο κατά μέσο όρο , θα έχει σε ολόκληρη τη ζωή του. Τώρα Τομ φτάνουμε στο πιο κρίσιμο σημείο.
Μου πήρε 55 ολόκληρα χρόνια να σκεφτώ αυτό στην πλήρη λεπτομέρεια του, και ήδη είχα ζήσει πάνω από 2.800 Σάββατα. Κι έτσι τότε σκέφθηκα πως αν ζούσα μέχρι τα 75, τότε είχα μόνον περίπου 1.000 Σάββατα για να απολαύσω. Έτσι , πήγα σε ένα κατάστημα με παιχνίδια και αγόρασα κάθε κύβο που διέθετε προς πώληση. Μάλιστα, χρειάστηκε τελικά να επισκεφθώ  3 καταστήματα για να μαζέψω 1.000 κύβους, και τους πήρα σπίτι και τους έβαλα σε ένα διάφανο μεγάλο πλαστικό κουτί , δίπλα από το γραφείο μου.
Κάθε Σάββατο από τότε, βγάζω έναν κύβο έξω από το κουτί και τον πετάω μακριά. Και αυτό που ανακάλυψα είναι πως βλέποντας τους κύβους μου να μειώνονται, εστιάζω περισσότερη στα πραγματικά σημαντικά πράγματα της ζωής μου.
Δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός του να βλέπεις το χρόνο σου στη γη να μειώνεται, που να σε βοηθήσει να βάλεις ΑΜΕΣΩΣ προτεραιότητες
Τώρα επέτρεψε μου να σου πω κάτι τελευταίο πριν κλείσω την εκπομπή, και πάμε με την  αξιολάτρευτη γυναίκα μου έξω για να πάρουμε το πρωινό μας. Σήμερα το πρωί έβγαλα από το κουτί μου τον τελευταίο μου κύβο. Έτσι λοιπόν αν ….τα καταφέρω μέχρι το επόμενο Σάββατο, τότε θα μου έχει προσφερθεί κάποιος λίγος έξτρα χρόνος. Και το μοναδικό πράγμα που ΟΛΟΙ μπορούμε να χρησιμοποιούμε είναι λίγος εξτρά χρόνος.
Σε ευχαριστώ που τα είπαμε λοιπόν Τομ, και ελπίζω να περνάς περισσότερο χρόνο με την οικογένεια σου, και ελπίζω επίσης μα συναντηθούμε εδώ στην μπάντα ξανά. Σας μίλησε ο 75χρονοςK9NZQ , καλό πρωινό να έχετε.
Και μετά ακούστηκε ένας ξερός ήχος και ένα σφύριγμα , ως ένδειξη ότι είχε σταματήσει η εκπομπή. Νομίζω πως αυτό το περιστατικό, μας δίνει μια αφορμή, σε όλους μας να σκεφθούμε λίγο. Μάλιστα είχα προγραμματίσει να δουλέψω το Σάββατο  φτιάχνοντας την κεραία της τηλεόρασης μου, και μετά να πάω σε μια συνάντηση των φίλων του Συλλόγου για να δουλέψουμε το επόμενο newsletter .
Όμως τελικά, ανέβηκα τα σκαλιά του σπιτιού, πήγα στο υπνοδωμάτιο και ξύπνησα τη γυναίκα μου με ένα φιλί και λέγοντας της ¨Καλημέρα αγάπη μου. Σήκω , θα πάω εσένα και τα παιδιά έξω να πάρουμε μαζί το πρωινό μας». «Τι το προκάλεσε αυτό;» με ρώτησε με ένα χαμόγελο. «Α, τίποτα ιδιαίτερο, απλά έχουμε πολύ καιρό να περάσουμε όλοι μαζί το Σάββατο. Και  να σου πω, θέλω να σταματήσουμε στο μαγαζί με τα παιδικά παιχνίδια, δεν υπάρχει ένα στο δρόμο μας; Χρειάζομαι να αγοράσω ορισμένους κύβους».
Ένας φίλος μυ έστειλε το παραπάνω γράμμα με email, αυτό κάνω και εγώ σε εσένα φίλε μου.
Πέρασε το και εσύ με τη σειρά σου σε όλους τους ΦΙΛΟΥΣ σου, έστω κι αν αυτό σημαίνει να ο στείλεις ακόμη και στο άτομο που σου το έστειλε.
Και επίσης , αν  και εσύ  λάβεις αυτό το μήνυμα πολλές φορές, αυτό σημαίνει ότι έχεις πάρα πολλούς ΦΙΛΟΥΣ.
Ακόμη όμως κι αν το λάβεις μια φορά, θα ξέρεις ότι έχεις τουλάχιστον ένα καλό φίλο…
Και αυτός θα είμαι ΕΓΩ.
Μιχαήλ Μαυροβουνιώτης
Bookmark and Share