Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Που είναι η σαφήνεια και η αυτοπεποίθηση μου;


Ιανουάριος. Ο μήνας που τόσοι πολλοί άνθρωποι προσδιορίζουν πως θέλουν να είναι η ζωή τους όταν τελειώσει η χρονιά. Στο ξεκίνημα του Ιανουαρίου οι άνθρωποι χρησιμοποιούν θετικές, γεμάτες ενέργεια λέξεις ,όπως επιτυχία , στόχοι, πραγματοποίηση και νίκη. Πολλοί από αυτούς κατακλύζονται από την ενδιάμεση ικανοποίηση πουν πηγάζει από τον οραματισμό κατά κάποιο τρόπο αυτών των επιτυχιών που επιθυμούν να έχουν. Έτσι βλέπουν τον εαυτό τους να έχει ένα νέο αυτοκίνητο, ένα νέο σώμα, ένα νέο επίπεδο εισοδήματος ή κάποιο σημαντικό για αυτούς στόχο. Η επιτυχία ποτέ άλλοτε δεν έδειχνε τόσο καλή, κοντινή και επιτεύξιμη.
Χωρίς λοιπόν να το ξέρουν, εκατομμύρια άνθρωποι εφαρμόζουν το πρώτο συστατικό της επιτυχίας  στις αρχές του Ιανουαρίου. Το  Αποφάσισε τι θέλεις. Αναγνωρίζουν λοιπόν πως θέλουν κάποια αλλαγή, κάποια εξέλιξη ή  βελτίωση στη ζωή τους. Και μάλιστα προσδιορίζουν με σαφήνεια τι θέλουν περισσότερο στη ζωή τους ( χρόνο, υγεία, ποιοτικές σχέσεις, χρήματα…) και τι θέλουν να έχουν πια λιγότερο ( άγχος, οικονομική πίεση, απογοήτευση…)
Όμως στα τέλη του Ιανουαρίου, κάτι άλλο αρχίζει να συμβαίνει σε πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους. Η σαφήνεια και αυτοπεποίθηση με την οποία ξεκίνησαν  τον μήνα αρχίζει να αραιώνει, να εξατμίζεται. Η λαχτάρα για τη ζωή που οραματίστηκαν, μειώνεται, χάνεται. Ίσως και εσύ να σχετίζεσαι με κάτι τέτοιο. Γιατί όμως συμβαίνει τόσο πλατιά αυτό το φαινόμενο; Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συνηγορούν σε αυτό. Για πολλούς, αυτό συμβαίνει επειδή αυτά άτομα ξέχασαν τα τρία υπόλοιπα συστατικά της επιτυχίας:
•    Να έχεις ένα πρόγραμμα το οποίο να έχει αποτελέσματα. Να δουλεύεις το πρόγραμμα σου.
•    Να συνδέεσαι με ανθρώπους οι οποίοι θα σε βοηθήσουν να φτάσεις εκεί που θέλεις.
•    Να αποφασίζεις τι είναι αυτό που θέλεις να επαναπρογραμματίσεις , ή να  ματαιώσεις, ώστε να φτάσεις εκεί που θέλεις
Επέτρεψε μου να αναφερθώ σύντομα σε κάθε ένα από αυτά. Για περισσότερα μπορείς να απευθυνθείς σε εμένα και να προγραμματίσουμε μια δωρεάν διάσκεψη κόουτσινγκ, για να δούμε πως μπορώ να σε βοηθήσω να πραγματοποίησης αυτά που επιθυμείς (κάλεσε με στα 2105018493, 6938979887 για να προγραμματίσαμε μια δωρεάν διάσκεψη 30 λεπτών)
Να έχεις ένα πρόγραμμα το οποίο να δουλεύει Να δουλεύεις το πρόγραμμα σου. Αυτή η φαινομενικά απλή σκέψη , είναι υπέρτατης σημασίας για να ζήσεις μια ζωή σημαντικών επιτυχιών. Τα όνειρα σου είναι  η άρθρωση του που θέλεις να πας. Σου προσφέρουν τη νοητική σαφήνεια και το συναισθηματικό πάθος για να σου βάλουν φωτιά , να σε πυροδοτήσουν και να ξεκινήσεις. Στο ενεργειακό σου GPS τα όνειρα είναι αυτό που εισάγεις ως προορισμό. Αλλά τα προγράμματα σου είναι οι διαδρομές, ο οδικός χάρτης δηλαδή που σε καθοδηγεί στον προορισμό σου, ένα βήμα κάθε φορά. Τα συγκεκριμένα προγράμματα παρέχουν συνοχή, δομή , κατεύθυνση και κτίζουν μια πειθαρχία που κράτα τους επιχειρηματίες και τούς άλλους διεκδικητές  υψηλών στόχων στο να προχωρούν προοδευτικά προς τη νίκη.
Και όταν μιλάμε για προγράμματα, οι άνθρωποι συνήθως αποτυγχάνουν και στις δύο πλευρές τους. Ορισμένοι δηλαδή έχουν προγράμματα που είναι τόσο ασαφή ώστε δεν προσφέρουν μια αυτοκατεύθιυνση και αυτομετρησιμότητα. Άλλοι πάλι έχουν προγράμματα τα οποία είναι τόσο μεγάλα, και υπερβολικά αισιόδοξα, ώστε να εξαντλούν τα άτομα μετά δύο εβδομάδες προσπάθειας. Αυτό λοιπόν που χρειάζεσαι είναι ένα ισορροπημένο πρόγραμμα που σε κρατά στο δρόμο σου ενώ παράλληλα σε κάνουν να σηκώνεις με επιτυχία νέα βάρη χωρίς να σε κάνουν να συνθλίβεσαι στη διαδρομή.
Να συνδέεσαι με άτομα τα οποία θα σε βοηθήσουν να φτάσεις εκεί που θέλεις. Ας το δούμε κατάματα. Η επιτυχία είναι μια μοναχική διαδρομή. Και σε πολλές  βασικές προσπάθειες έρχονται στιγμές στις οποίες η επίτευξη μοιάζει δύσκολη. Για αυτό και οι άνθρωποι που κυνηγάνε την επιτυχία σε οποιοδήποτε τομέα, βγαίνουν από το δρόμο τους για να συνδεθούν με άτομα που τους κρατάνε ενεργούς, ενθαρρυμένους και ενθουσιασμένους. Κι προχωρούν μαζί με άτομα που  γίνονται μέντορες τους, τους κοουτσάρουν , γίνονται τα πρότυπα τους ή τους υποκινούν. Αν αναπτύσσουν την επιχείρηση τους, το κάνουν συνήθεια να παρακολουθούν συναντήσεις και συνέδρια που θα τους βοηθήσουν να παραμένουν εστιασμένοι, ανίκητοι και με πάθος. Ση δική μου ζωή , το θέτω αυτό ως προτεραιότητα να περνώ χρόνο με ανθρώπους που είναι σταθεροί στα επιχειρηματικά τους πιστεύω, γεμάτοι ενθουσιασμό και ενέργεια και ασταμάτητοι στο κυνήγι της επιτυχίας.  Και αν μάλιστα είναι έξυπνοι, με αίσθηση του χιούμορ , και διασκεδαστικοί, τότε είναι που το χαίρομαι ακόμη περισσότερο.
Να αποφασίζεις τι θέλεις να  αφήσεις, η να επαναπρογραμματίσεις, ώστε να φτάσεις εκεί πουν θέλεις. Αυτό το τέταρτο χαρακτηριστικό είναι που κάνει τα άτομα των υψηλών επιτυχιών να λάμπουν, να ξεχωρίζουν. Ξέρουν πως η επιτυχία είναι σπανίως άνετη,  εύκολη, και πως το τίμημα της επιτυχίας είναι η πειθαρχία. Καταλαβαίνουν ότι όταν κάποιος λέει πχ πως δεν έχει χρόνο, δεν δηλώνει κάποιο γεγονός. Απλά δηλώνει μια προτεραιότητα του.  Και κάνουν δική τους προτεραιότητα να κάνουν την επόμενη αποστολή που τους πηγαίνει σταδιακά πιο κοντά στη ζωή που ονειρεύονται.
Λοιπόν; Μήπως έχασες λίγο από τον εστιασμό σου και τη φωτιά που είχες στο ξεκίνημα της χρονιάς; Μήπως αναρωτιέσαι που πήγαν η σαφήνεια σου και η αυτοπεποίθηση σου; Μην μαστιγώνεις τον εαυτό σου, το να συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι απολύτως φυσικό. Αντιθέτως , θα σου πρότεινα να αφιερώσεις λίγα λεπτά και να εξετάσεις  ποιο από τα τέσσερα συστατικά της επιτυχίας χρειάζεται να εφαρμόσεις για να σε επαναφέρει στο να ζεις με το σκοπό σου και το πάθος σου. Και τότε η επιτυχία σου θα δείχνει σαν κάτι υπέροχο, που σε περιμένει ξανά.
Και μην ξεχνάς. Είμαι πάντα εδώ  για να σε βοηθήσω
Μιχαήλ Μαυροβουνιώτης
Coach
mmavrovouniotis@gmail.com
Bookmark and Share